DIY Upcycled Advent Calendar

Hallo daar! Mijn naam is Eva en mijn favoriete hobby is om gedurende enkele maanden van het internet te verdwijnen en vervolgens terug te komen alsof er niets gebeurd is! Leuk om jullie hier weer te zien!

Even serieus: it’s been a while… Mijn blog was redelijk doods de laatste maanden, maar tussen werken, huishouden en allerlei andere verplichtingen inherent aan het “volwassen-zijn”, stond het bloggen op een laag pitje. Mijn oprechte excuses hiervoor. Maar ik ben terug… En hoe! De laatste maanden liep mijn creativiteit zowat de spuigaten uit, dus ben ik flink aan het knutselen geslagen. Bijgevolg staan er een paar – al zeg ik het zelf – hele fijne projecten op jullie te wachten. Degenen die mij op instagram volgen, weten dat ik al even uit mijn winterslaap (beter: zomerslaap) ben ontwaakt en hebben hier en daar al een voorproefje gezien van de projecten die de komende weken op deze blog zullen verschijnen. Dus om mijn herrijzenis te vieren, trakteer ik jullie op deze geweldige DIY: een duurzame adventskalender!

DIY upcycled advent calendar

De kerstperiode is mijn favoriete tijd van het jaar. De gezelligheid, de lichtjes, en – hopelijk – de sneeuw. Gewoonweg za-lig. En geen betere manier om deze periode in te leiden, dan met een zelfgemaakte adventskalender.

Elke zelf-respecterende winkel komt deze periode op de proppen met zo’n adventskalender. Heel leuk, maar helaas gaat dit hand in hand met een hoop afval, want de meeste van deze kalenders (inclusief de plastic verpakkingen om de inhoud te beschermen) gaan na kerst zonder pardon de vuilbak in. Nu ben ik zeker geen duurzaamheidsprediker, maar een beetje minder afval kan nooit kwaad. Dus heb ik het dit jaar net wat anders aangepakt: in plaats van een adventskalender te kopen, heb ik er zelf één gemaakt uit restjes oud papier en karton. Van een vorig project had ik namelijk nog heel wat restjes geel en beige papier over en het leek me de ideale gelegenheid om deze een nieuw leven te geven. Vervolgens ben ik de papiermand ingedoken en heb ik enkele oude verpakkingen (oude pastadozen, karton uit de twix-verpakkingen, oude papieren zakjes, …) van de vuilkar-dood gered.

Ik heb er ook voor gezorgd dat deze kalender volledig herbruikbaar is. Alle huisjes die je op de foto ziet zijn in feite hersluitbare doosjes: je hoeft ze dus niet kapot te maken of open te scheuren om de inhoud eruit te halen. Na de kerstperiode kan je ze gewoon opbergen en volgend jaar opnieuw vullen en gebruiken. Aan het eind van dit blogbericht geef ik nog enkele tips over het hergebruiken van deze huisjes.

Dus even recapituleren: een zelfgemaakte adventskalender, gerecycleerd en volledig herbruikbaar. Goed voor het milieu én goed voor je portefeuille, want het kost je letterlijk geen cent! Let’s get crafty, shall we? 

DIY upcycled advent calendar

Wat heb je nodig?
  • Restjes oud papier of karton
  • Schaar en cuttermes
  • Snijmat (of een ondergrond die tegen een stootje kan)
  • Lijm
  • De sjablonen voor de huisjes 
  • Een beetje geduld

 

Stap 1

Duik de papiermand in en haal er alles uit wat je kan gebruiken. Download de sjablonen of maak je eigen design van een huisje. Indien je oud papier/karton nog printerproof is, kan je daarop rechtstreeks de huisjes printen. Indien dat niet het geval is, print je het sjabloon best uit op stevig papier, om vervolgens als mal te gebruiken.

Eens uitgeprint, gebruik dan een cuttermes of schaar om de huisjes uit te snijden. Een cuttermes zorgt meestal voor een nettere afwerking, maar een schaar is dan weer handiger om de ronde randen uit te knippen.

Adventskalender huisje

Snij vervolgens de ramen (en eventueel de deur) uit. Recycle tip: gooi de uitgesneden vierkantjes (de “raampjes”) niet weg, maar gebruik ze als confetti! Geloof me, 25 huisjes verder heb je er voldoende om een echt feestje te bouwen!

Adventskalender huisjes

Stap 2

Vouw de verschillende vlakken langs de stippellijnen. Een lat is een handig hulpmiddel om een rechte vouw te bekomen.

Adventskalender huisje

Voor je begint te lijmen, geef je best je huisje een nummer van één tot 25. Ik koos ervoor om het nummer op het grondvlak te zetten, omdat ik de huisjes achteraf wil hergebruiken en dit de meest subtiele manier is. Maar uiteraard ben je vrij te kiezen waar je het nummer plaatst. In de krochten van mijn knutselkast vond ik van die “wrijf-letters en -cijfers” (weet iemand wat de echte naam voor zo’n ding is?) en deze gebruikte ik om de nummers op het huisje aan te brengen.

Adventskalender huisje

Stap 3

Doe lijm op de onderste 3 flapjes en lijm zo het onderste vlak aan de muren van het huisje. Doe hetzelfde met het zijvlak zodat ook alle muren aan elkaar verbonden zijn.

Adventskalender huisje

Lijm vervolgens het dak op het huisje. Let wel: doe enkel lijm op de “vierkantige” flapjes. Doe GEEN lijm op de afgeronde flapjes, want je moet het doosje nog kunnen opendoen.

Adventskalender huisje

Stap 4

Herhaal bovenstaande stappen tot je in totaal 25 huisjes hebt en je bent helemaal klaar! Simpel toch?

Adventskalender huisje

Nu rest er je nog slechts één ding te doen… Vullen die kalender! Benieuwd wat er in mijn kalender zit? Op instagram open ik vanaf 1 december elke dag een doosje.

 

Veel maakplezier!

Liefs, Eva

 

PS: hoe kan je deze huisjes na de adventsperiode gebruiken?

  • Hang ze aan de kerstboom
  • Doe er een LED-lichtje in
  • Gebruik ze als cadeaudoosjes (een leuke manier om geld te verpakken)
  • Laat ze het hele jaar door staan om naar te kijken
  • ….

 

PS 2: Zakt de moed je al in de schoenen bij het idee om er 25 te moeten maken? Geen nood: je kan er ook gerust 12 maken en er om de dag één openen.  Totally up to you!

 

2 Comments
  • Els Van Schoor
    Posted at 12:26h, 22 November Reply

    Super tof. Wij gaan het proberen !

    • Eva
      Posted at 21:18h, 22 November Reply

      Super leuk! Veel succes ermee!

Post A Comment